Što se sve može dogoditi zbog jedne teniske loptice


Kada je Ana Marija počela razmišljati o novom četveronožnom prijatelju, htjela je razigranog, veselog psa, ni prevelikog ni premalenog, psa kojeg može voditi svuda, na duge šetnje po prirodi i na kavu u grad, psa koji može spavati na kauču, ali i ići vani po kiši i snijegu, ili pak ljeti na kupanje. Izbor je pao na srednjeg šnaucera i na uzgajivačnicu „Jasta“ iz Koprivnice. Tako je Wilibald stigao u Split.

Šetnje, druženja, igre… I pomalo, Ana Marija počinje shvaćati da je Wili lud za svime što se baca, leti… Šiške, loptice… Kako je Wili rastao i stjecao kondiciju, njegova želja za trkom i lopticom postajala je sve jača, a on sve uporniji i neumorniji… Kako zadovoljiti tu energiju? Wili čak donosi šiške drugim ljudima na livadi i očekuje igru! Krade loptice sporijim psima! Gnjavi, hoće, skače, inzistira, dosađuje… Hajde, baci!

Ne može Wili gnjaviti sve redom i tražiti žrtve za bacanje; tu želju treba usmjeriti u nešto smislenije i zabavnije od trke po livadi.

I tako je sve počelo… Pod stručnim vodstvom našeg instruktora, Ivana Jelavića, i uz pomoć jedne obične teniske loptice, Ana Marija i Wili prošli su najprije osnove poslušnosti, a zatim i položili ispit po nacionalnom programu NP-A, s odličnom ocjenom (Zadar, 2011.).

Potaknuta Wilijevom energijom i veseljem koje je stalno pokazivao za vrijeme rada, Ana Marija se sljedeće godine (2012.) odlučila i na sudjelovanje u prvenstvu Hrvatske po NP-A programu. Sudjelovali su u trima kolima (od ukupno četiri) i u zbroju bodova su, na kraju, osvojili drugo mjesto. Ana Marija kaže: „Da nismo propustili to jedno kolo, bili bismo prvaci!“

2013. godine polažu i ispit BH/VT te sudjeluju u 7. kolu prvenstva Hrvatske u agilityju, održanom u Mrkopalju i u disciplini Jumping 1 osvajaju treće mjesto.

Nadamo se da će ova priča o jednom običnom obiteljskom psu potaknuti još nekoga da nam se pridruži; rad sa psom odlična je zabava i nikad ne znate gdje vas na kraju može odvesti… Možda i do pobjedničkog postolja!